Skip to main content.

Smøremidler fremstillet af gasfebruar 10, 2017

Hvorfor er det en god idé at omdanne naturgas til smøreolie – og hvordan gør man?
I mere end 100 år har Shell fremstillet og leveret smøremidler til vedligeholdelse og beskyttelse af alle former for motorer, køretøjer og maskiner.

Gas-til-væsker
Gas-til-væske teknologi – eller GTL – som det kaldes, omdanner naturgas til flydende brændstoffer, baseolie til smøremidler og andre flydende produkter, der normalt er fremstillet af olie. Teknologien til denne specialolie er baseret på mere end 40 års forskning, udvikling og kommerciel erfaring.

Perlen ved Den Persiske Bugt
Historien om GTL-olie begynder i Qatar. Den lille ørkenstat har adgang til verdens tredjestørste naturgasreserve, som ligger under havoverfladen i Den Arabiske Bugt. I 2006 byggede Shell et kæmpemæssigt raffinaderi i et ørkenområde nær kysten. Raffinaderiet, som går under navnet Pearl, har kun en opgave: at omdanne naturgas til olie.

Produktionen kom så småt i gang i 2011. Alle Shells GTL-olier til det globale marked kommer udelukkende fra dette ene raffinaderi.

I første omgang hentes naturgassen op fra undergrunden og pumpes 100 km ind til kysten og ind i Perl-raffinaderiet. Her bliver gassen først sigtet og derefter vasket for at slippe af med alle urenheder.

Det næste trin sender gassen gennem en kemisk proces, hvor den omdannes til paraffinolie. Senere bliver paraffinen videreforarbejdet til smøreolie og andre produkter.

Rene fordele

  • GTL-olie er let at fordele, fordi den er flydende selv ved meget lave temperaturer.
  • GTL-olie er renere end traditionel smøreolie. Det betyder, at der afsættes meget få aflejringer i motoren. En motor smurt med GTL-olie ser ren og ny ud – selv efter mange tusinde kilometers kørsel.
  • GTL-olie fordamper langsommere end traditionelle smøreolier. Og da fordampning er den primære årsag til, at motorer bruger olie, er GTL-olie godt for miljøet såvel som økonomien.
  • GTL-olie bevarer sin konsistens og dermed smøreeffekten både ved høje og lave temperaturer.
  • GTL-olie indeholder meget få urenheder såsom svovl, hvilket er en fordel for miljøet.

I dag satser Shell 100 % på GTL-olie, og i fremtiden vil alle Shells topkvalitetsolier være baseret på GTL. I dag finder du GTL-baserede smøreolier inden for følgende mærker: Shell Advance, Diala, Helix, Ondina, Rimula, Risella og Turbo. Og flere vil komme til over de næste par år.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Fire gange om året sender vi vores e-nyhedsbrev med spændende nyheder om produkter og historier fra vores kunder i smøremiddelindustrien.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.